Cum inversăm segregarea în funcție de vârstă?


Traversăm decada îmbătrânirii active și sănătoase (2021-2030), iar Organizația Mondială a Sănătății a făcut un apel către toate statele, entitățile guvernamentale, private și ONG-uri spre a lucra împreună în găsirea soluțiilor sustenabile pentru îmbunătățirea vieții persoanelor în vârstă, a familiilor lor și a comunităților în care aceștia trăiesc.

Pe glob sunt peste 1 miliard de pensionari, iar numărul lor este în creștere. Speranța de viață a crescut și ea, oamenii pot trăi acum până la 90 de ani, însă natalitatea scade în majoritatea țărilor europene.

O situație fără precedent, în care nu avem practici bune de urmat, o situație în care ne aflăm deja și trebuie să găsim soluții împreună, să testăm, să vedem ce merge și ce nu. Segregarea pe criterii de vârstă este mai mare acum ca niciodată.

Pandemia a accentuat lipsa unor servicii dedicate vârstnicilor și a evidențiat necesitatea unei legături intergeneraționale mai puternice. Inițiativele de conectare a persoanelor de diferite vârste trebuie să fie prioritare în refacerea și progresul post pandemic.

O veche zicală românească zice că dacă n-ai un bătrân, să-ți cumperi. Transferul de inteligență, al meseriilor, al bunelornpractici, a înțelepciunii bătrânești, toate acestea par acum basme învechite. Tinerii au preocupări pe care cei bătrânii nu le înțeleg. Tehnologia și viteza cu care avansăm reușesc să creeze o barieră între generații.

Pentru combaterea îmbătrânirii, OMS propune 4 piloni majori pentru construirea unui viitor fără segregare de vârstă:

  • – construirea unor medii prietenoase pentru vârstnici
  • conștientizarea și schimbarea atitudinilor negative vis-a-vis de vârstnici
  • servicii medicale nediscriminatorii pe catogorii de vârstă
  • – servicii de îngrijire pe termen lung și programe de prevenție.

Ciclul vieții este prestabilit, ne naștem, trăim, apoi murim. Moartea, însă, nu este singurul element care contează. Mult mai important este cum trăim acești ultimi ani din viață, când markerii biologici ai îmbătrânirii încep să se facă simțiți. Pentru că nimeni nu își dorește să trăiască cu dureri, sau imobilizat la pat. Pentru a avea o viață sănătoasă până în ultimul moment, e necesar să avem o viață activă. Asociația Răsăritul de Argint are ca scop principal găsirea și implementarea programelor adecvate de prevenție pentru vârstnici.

Primul pas înainte de a produce o intervenție, este măsurarea tuturor elementelor, iar apoi găsirea modalităților prin care să combatem pierderea rezilienței. Noi ne-am focusat pe sportul dedicat vârstei a treia, și am ales yoga ca fiind cea mai indicată pentru prevenirea și încetinirea degradării organismului și pentru însușirea unui stil de viață activ și sănătos.

Ana Aslan a rămas în istorie ca fiind femeia care a învins bătrânețea. Acum, fundația Ana Aslan continuă programele de îmbătrânire activă cu platforme dedicate seniorilor: jocuri strategice pentru stimularea cognitivă a seniorilor și aplicații IT care introduc medii inteligente și prietenoase cu vârsta a treia.

Vania Limban este moașă, iar activitățile sale zilnice aduc laolaltă 3 generații: bebelași, părinți și bunici. Vania are în activitățile ei atât un rol medical, cât și psihologic, de fiecare dată când un bebeluș este adus pe lume. O familie educată are infinit mai multe șanse să crească un copil dezvoltat armonios, iar acesta este rolul moașei, de a asigura educație informală pe toate planurile: despre și cum naștem, despre corp și cum îl facem să funcționeze în parametri optimi, cât și despre armonia în familie odată ce apare un nou membru.

Mihai Sora a intrat în TOP 50 cei mai bătrâni oameni din lume. Filozof, timișorean, născut în 1916, Sora pare să fi găsit secretul longevității și al conexiunii cu tinerii. Postează regulat pe facebook, iar vorbele lui sunt pe înțelesul tuturor. De ce?

Ne spune chiar el și ne îndeamnă să facem la fel:vă doresc să păstrați mereu ochii minții larg deschiși, să vă bucurați de cărți și de tot ce descoperiți în ele, să fiți curioși, conștienți de șansa pe care o aveți de a studia, cuviincioși, dar nu mai puțin îndrăzneți: să le puneți întrebări celor mari ori de câte ori vă frământă o idee; poate nu vor ști de fiecare dată să răspundă, nici nu vor fi mereu iubibili sau răbdători, însă voi sunteți îndeajuns de isteți pentru a le înțelege poticnelile și a-i ajuta să rămână oameni generoși, buni și drepți. Exemplul vostru îi va încuraja și pe dumnealor.”

Cum vom inversa segregarea în funcție de vârstă și epidemia de singurătate care afectează toate generațiile? Nu are nimeni încă un răspuns clar, nu avem bune practici pe care să le urmăm, nu avem un model sau o carte explicativă. Ne confruntăm pentru prima dată în istorie cu o populație care va deveni majoritar îmbătrânită și nu știe nimeni care este rezolvarea.

Însă putem înțelege mai bine situația, putem conștientiza discrepanțele. Putem asculta mai mult, mai bine. Putem proba noi practici și putem defini ce ne ajută și ce nu are impact. Apoi putem povesti despre experiențele noastre, iar alții vor duce mai departe ceea ce vom fi testat noi cu succes.

Îmbătrânirea activă și sănătoasă. Probabil aceasta este cea mai mare provocare a secolului, la care trebuie să găsim răspuns împreună, pentru a nu crea o ruptură ireversibilă între generații.

Odile Turcu, fondator Asociația Răsăritul de Argint

Parteneri