Ziua Mondială de Conştientizare a Abuzului faţă de Vârstnici


Astăzi, 15 iunie, este Ziua Mondială de Conștientizare a abuzului față de vârstnici.
Abuzul faţă de vârstnici este definit ca fiind ”orice acţiune unică sau repetată sau lipsa unei atitudini corespunzătoare, care se petrece în cadrul unei relaţii bazate pe încredere, dar care duce la vătămarea sau la suferinţa unei persoane în vârstă”. Se poate manifesta sub diverse forme, de la cele fizice, la cele psihologice sau emoţionale, sexuale sau financiare. Poate surveni şi ca urmare a neglijenţei deopotrivă intenţionate sau lipsite de intenţie.

Antonio Guterres subliniază că „vârstnicii au acelaşi drept la viaţă şi sănătate ca orice alt om” şi că, oricât de dificilă este perioada pandemică, drepturile şi demnităţile umane trebuie respectate fără niciun fel de excepţie.
Abuzul faţă de vârstnici este încă una dintre formele de violenţă cel mai puţin investigate, iar pentru protejarea acestora se impune adoptarea unui plan global de acţiune.

Asociația Răsăritul de Argint construiește prin programul Go Yoga 55+, posibil prin programul Start ONG finanțat de Kaufland Romania și implementat de Act for Tomorrow, o comunitate în care fiecare senior este invitat să se simtă în siguranță și să primească o stare de bine generală prin cursurile de yoga, meditație și respirație.
Atunci când calitatea programului este la nivel înalt, rezultatele de impact nu întârzie să apară chiar de la primele ședințe.

Proiectul Go Yoga 55+ conține o campanie de conștientizare despre Îmbătrânirea Activă și este sponsorizat prin programul Start ONG.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.

Parteneri