Qigong-ul este o serie de practici pentru a îmbunătățirea sau menținerea echilibrului qi (energia vitală) în corpul uman. Practicile fizice, psihologice și spirituale includ meditația, mișcări blânde de gimnastică și taijiquan, cunoscut în mod popular ca Tai Chi.
Deși termenul qigong, care înseamnă „efortul (sau meritul) qi-ului”, a câștigat o răspândire largă în China doar din anii 1950, diferitele tehnici de longevitate la care se referă au fost folosite de secole și în unele cazuri milenii.
Scopul qigong-ului este de a ajuta o persoană să-și mențină echilibrul qi-ului (a energiei vitale) și pentru a-i îmbunătăți circulația sângelui și a limfei în întregul corp.
Un mod de a face aceasta este prin meditație, în care membrele exterioare ale corpului rămân nemișcate în timp ce persoana își concentrează energia mentală în direcționarea qi-ului interior de la un organ vital la altul, prevenind astfel bolile și rănile existente.
Dirijarea qi-ului în tot corpul nu este niciodată o sarcină pur mentală. Conductele care direcționează qi-ul dintr-un organ spre altul sunt probabil înfundate de obiceiurile noastre alimentare și de posturile nenaturale (statul la calculator, de exemplu).
Stephen Chang (fondatorul Fundației Tao) observă că starea de rău poate fi atribuită lipsei unei alimentații echilibrate. Prin „echilibrat”se înțelege o dietă care include cantitatea corectă de alimente yin și yang; adică alimente care reduc sau măresc energia vitală pentru susținerea nivelul potrivit.
Produse yang: chili, scorțișoară, rădăcinoase, păsări de curte și fasole
Produse yin: lactate, legumele verzi, zahărul și fructele de mare
Fluxul echilibrat al qi-ului poate fi, de asemenea, maximizat prin efectuarea unei serii de mișcări blânde. De vreo două mii de ani, taoiștii au pus în practică această formă de mișcare pentru echilibru și stabilitate, care acum este adusă în România de Răzvan Damian, de la Academia de Arte Asiatice.
Informațiile din acest site provin de la Universitatea Harvard
(Fellows of Harvard College and the Pluralism Project at Harvard University.)