Meditație pentru seniori: Go Yoga 55 +


Program online de exerciții de meditație yoga
Go Yoga 55+ este un proiect al Asociației Răsăritul de Argint, finanțat prin Start ONG, program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

În cadrul programului Go Yoga 55+ vom avea 5 ședințe de meditație pentru seniori. În zilele de marți, de la ora 10 dimineața.
Program:
15 iunie 2021 – Inițiere în meditație
27 iulie 2021 – Meditație și exercițiu de vizualizare: Corpul meu, în pielea mea
10 august 2021 – Meditația Aici și Acum
21 septembrie 2021 – Meditație: Adu-ți aminte cine ești
5 octombrie 2021 – Meditație pentru scăderea intensității interioare
Înscrieri aici:

De ce avem nevoie de meditație? Ce înseamnă meditația?

Liniștea mentală este creată prin aducerea corpului, a minții și a simțurilor în echilibru, astfel relaxând întreg sistemul nervos.
Prin definiția dicționarului, „meditație” înseamnă a reflecta, a medita sau a contempla. Cuvântul meditație provine din latinescul meditari, care înseamnă să te gândești. Med este rădăcina acestui cuvânt și înseamnă „a lua măsurile adecvate”.

Așa cum există numeroase stiluri de a practica yoga, tot așa există multe modalități de a medita. Prima etapă a meditației este concentrarea asupra unui anumit obiect sau stabilirea unui punct de focalizare, cu ochii deschiși sau închiși. Repetarea în tăcere a unui cuvânt sau frază, recitarea sonoră a unei rugăciuni sau a unui cântec, vizualizarea unei imagini plăcute sau concentrarea asupra unui obiect, sunt toate punctele de focalizare recomandate în meditație. Observarea sau numărarea respirațiilor și observarea senzațiilor corporale sunt puncte focale opționale.

Cum funcționează științific?
Un instrument numit electroencefalograf (EEG) înregistrează activitatea mentală. În timpul activității de veghe, când mintea se mișcă constant de la un gând la altul, EEG înregistrează linii sacadate și rapide, clasificate ca unde beta. Când mintea se calmează prin meditație, EEG arată unde care sunt mai fine și mai lente și le clasifică ca unde alfa. Pe măsură ce meditația se intensifică, activitatea creierului
scade și mai mult. EEG înregistrează apoi un model de activitate și mai lin, mai lent, unde theta.

Beneficiile meditației
Cercetările au confirmat ceea ce yoghinii știu deja din vremurile străvechi: schimbări profunde fiziologice și psihologice au loc atunci când medităm, provocând o schimbare reală a creierului și a proceselor involuntare ale corpului (a reflexelor).
Scăderea tensiunii arteriale și un sistem imunitar îmbunătățit sunt alte beneficii observate în studiile de cercetare.
Beneficiile pentru sănătate pe care le produce meditația reflectă în mod natural efectele mentale și fizice ale acestui proces. Cel puțin, meditația te învață cum să gestionezi stresul; reducerea stresului la rândul său îmbunătățește sănătatea fizică generală și bunăstarea emoțională.
La un nivel mai profund, meditația este un pas superior către calitatea vieții, învățându-ne să fim pe deplin alerți, conștienți și vii. Pe scurt, este o sărbătoare a sinelui.
Nu medităm pentru a obține ceva, ci pentru a privi și a renunța la orice nu avem nevoie.

Acest proiect este sponsorizat prin programul Start ONG.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.

Parteneri