Proiecte


Proiectele se construiesc în jurul a 2 piloni principali:

⦁   Ajutor constând în alimentele necesare susținerii vieții pentru bătrânii singuri de la sate;
⦁   Contribuim la o îmbătrânire activă în România, prin schimbarea comportamentelor de la obiceiuri sedentare la un stil de viață activ și independent. Programele sunt gândite din perspectiva prevenției, nu a tratamentului.

2021

⦁   Asigurăm trimestrial strictul necesar supraviețuirii pentru bătrânii singuri de la sate.

Imobilizați sau cu paralizii grave, bătrânii României sunt bătrânii nimănui. Trăiesc în sate uitate de lume, pe uliți singuratice, fără acces la servicii publice. Selectarea beneficiarilor se realizează cu ajutorul departamentelor de asistență socială ale primăriilor. În anul 2021 am fost suport pentru jud. Timiș și jud. Vâlcea, pentru 70 de beneficiari instituționalizați și 20 de bătrâni singuri și vulnerabili.

Intrând în casele lor, ne-a lovit din plin singurătatea și sărăcia. Pe masă unii bătrâni aveau doar un borcan de dulceață, sau o coajă de pâine cu lapte. Singurătatea și durerile sunt mai apăsătoare însă decât lipsa bucatelor. Faptul că nimeni nu mai știe de existența lor, iar ei nu mai sunt în putere să facă ceva, lasă urme adânci în starea lor psihică. Deznădăjduițiși plini de lacrimi, bătrânii singuri ai României trăiesc de la o zi la alta, așteptând în durere să le treacă timpul rămas.

⦁   Programul YOGA pentru Seniori, online. Punem vârsta a treia în mișcare!

România are cea mai mică speranță de viață din Europa din cauza stilului de viață sedentar și a obiceiurilor alimentare nesănătoase. Cu toate acestea, cel mai indicat și totodată economic mod de a salva vieți este prevenția. Prin urmare, o schimbare de comportament a strategiilor guvernamentale și a utilizatorilor finali este necesară.

Yoga pentru seniori este un program care promovează un mediu de învățare, în care persoanele în vârstă pot găsi un scop și soluții creative pentru un stil de viață sănătos, însușindu-și rutina, obiceiul de a fi activi.

Programul, început în anul 2020, schimbă obiceiurile sedentare și ameliorează durerile cauzate de markerii biologici ai îmbătrâniriii și se adresează participanților cu vârste cuprinse între 55 și 82 de ani. Este un program complet, cu posturi ușoare și dedicate persoanelor în vârstă, integrând asane de yoga cu meditație și cursuri adecvate de control al respirației (Pranayama).

O dată cu redobândirea echilibrului, a flexibilității, a mobilității și forței musculare, yoga reduce și factorii de stres, astfel încât există un risc scăzut de depresie, mai ales în contextul pandemiei.

În anul 2021 proiectul a adus laolaltă 320 de participanți și am reușit să producem 52 de schimbări de comportament. Am creat o comunitate durabilă,cu aspirații și doleanțe comune, un antidot pandemic puternic.

⦁   Colectare capăcele de plastic

Capacele se reciclează, iar bănuții strânși se transformă în alimente pentru vârstnicii singuri. Timișoara se mobilizează și reciclează.

Astfel a luat naștere proiectul Căpăcele Colorate, de copii reciclate, împreună cu Grădinița P.P. Giroc. Grupa rățuștelor și Grupa ursuleților au învățat ce înseamnă reciclarea, voluntariatul și grija pentru semeni, totodată.
Până la finalul anului școlar 2021-2022, copiii vor învăța despre mediu, reciclare, voluntariat și ajutor necondiționat, prin 2 module lunare, cu susținerea minunaților învățători de la Grădinița Giroc: Ofelia Coman, Adina Zota și Ramona Petrescu.

Pentru că faptele importante nu trec neobservate, alte 11 grădinițe din județul Timiș se alătură inițiativei Asociației Răsăritul de Argint într-un proiect care implică peste 500 de copii și 30 de învățători, cu continuare în 2022.

Parteneri