Fugiți din calea războiului cu o valiză și nimic altceva, 9 refugiați ucraineni au găsit bunătate și suport în România. Unul dintre partenerii noștri de încredere, preotul din comuna Bârzești, jud. Vâlcea, și-a pus casa la dispoziție la începutul războiului pentru 9 refugiați. Înte timp, au venit bunici și mătuși, plus încă o familie, o mămică și 2 copii.  Astfel, am ajus să fim suport pentru 15 persoane:

• 4 copilași de 2-4 ani
• 3 fete de 12-13 ani
• 2 fete de 17-18 ani
• 1 bunică + o mătușă
• 5 mămici din Odesa și Nikolaev
 

Pentru cei mici am printat povestioare în limba lor, cu imagini de colorat, carioci și plastilină. N-am uitat de dulciuri, iepurași, cozonaci, prăjituri și fructe.

Am cumpărat produse alimentare de bază (carne, ulei, conserve, legume, mălai, făină, zahăr etc.) și produse igienico-sanitare necesare. 

Am vorbit și-am povestit de parcă ne știam de mici. Am evitat să vorbim despre război. Chiar dacă ele nu vin din zone bombardate, toți bărbații din familiile lor sunt voluntari în armată și sunt în Ucraina. Nu poate fi ușor să trăiești în altă țară, când tot ce iubești e acasă. 

Sunt extrem de emoționate și recunoscătoare pentru tot ajutorul primit în România, însă. Se miră în fiecare zi de bunătatea oamenilor și își doresc să înapoieze faptele de bine la un moment dat. 

Noi mulțumim programului Start ONG, care a făcut posibilă această bucurie. 

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.