Căpăcele colorate, de copii reciclate

Capace

În iulie 2021 am început proiectul Căpăcele Colorate, de copii reciclate, împreună cu Grădinița P.P. Giroc. Grupa rățuștelor și Grupa ursuleților au învățat ce înseamnă reciclarea, voluntariatul și grija pentru semeni, totodată.

Pe perioada verii rățuștele și ursuleții au colectat căpăcele colorate de la sticlele de Pet, iar în septembrie acestea au fost colectate de Asociația Răsăritul de Argint, reciclate, iar suma (mică, dar importantă) a fost adăugată la fondul pentru cumpărarea produselor alimentare pentru vârstnicii singuri.

Mai departe, până la finalul anului școlar 2021-2022, copiii vor învăța despre mediu, reciclare, voluntariat și ajutor, prin 2 module lunare, cu susținerea minunaților învățători de la Grădinița Giroc: Ofelia Coman, Adina Zota și Ramona Petrescu.

Pentru că faptele importante nu trec neobservate, alte 11 grădinițe din județul Timiș se alătură inițiativei Asociației Răsăritul de Argint într-un proiect în parteneriat cu Inspectoratul Județean Timiș, proiect care implică peste 900 de copii și 30 de învățători.

Așadar, într-un proiect educațional de voluntariat,  cei mici vor aduce o rază de soare în viața persoanelor vârstnice, vor învăța despre mediu și reciclare, și totodată își vor însuși abilități necesare pentru când vor crește mari.  Vor învăța despre ajutorul necondiționat, primind în schimb experiență în munca în echipă și însușindu-și spiritul de apartenență la grup, atât de necesar pentru asigurarea unei bune colaborări între indivizi în evoluția societății. 

    •  

Grădinițe participante:

Liceul Teoretic ”David Voniga” – structură Grădinița P.P Chișoda

Grădinița P.P Nr. 33 Timișoara

Grădinița P.P Nr. 2 Timișoara

Școala Gimnazială Sînmihaiu Român, structură Grădinița P.P Sînmihaiu Român

Școala Gimnazială Sînmihaiu Român, structură Grădinița P.P Sînmihaiu German

Grădinița P.P Nr. 14 Timișoara

Grădinița P.P Nr. 32 Timișoara

Grădinița P.P Nr. 36 Timișoara

Liceul Tehnologic ”Petre Mitroi” – structură Grădinița P.P Biled

Grădinița P.P Nr. 11 – structură

Grădinița P.P 12

Asociația Răsăritul de Argint mulțumește cadrelor didactice implicate în proiectul “Căpăcele colorate, de copii reciclate”. Nu e ușor să creezi, procesul creativ implică imaginație, gândire, planificare, acțiune, îmbunătățire și evaluare. Să fii nepăsător însă, e ușor. Dar nepăsarea duce la distrugere, în special în preajma copiilor, care învață și copiază comportamentul oamenilor mari.

Ați fi putut să colectați și să sortați căpăcelele pe culori. Ați fi putut să urmați proiectul și activitățile din proiect exact așa cum erau ele detaliate. Dar voi ați preluat punctul de plecare ca pe o invitație la visare și ați depășit orice barieră cu imaginație și dăruire. Nu avem cuvinte să vă mulțumim pentru aportul pe care îl aduceți zi de zi în societatea civilă. Dacă toate cadrele didactice ar face un efort pe jumătate cât al vostru, s-ar forma o generație întreagă de oameni pregătiți pentru viață, empatici și cu abilitățile necesare unei judecăți drepte.

Provocarea secolului, combaterea nepăsării, este pe umerii voștri, ai dascălilor. Voi le insuflați copiilor valorile de care societatea are atât de mare nevoie. Voi sunteți suport, mamă, tată și carte pentru cei mici. Iar aportul vostru în educația lor timpurie va da roade în timp. Când veți vedea un tânăr june aruncând gunoiul cu grijă la coș, atunci veți fi știut că lumea, așa cum e atunci, ați modelat-o voi.