Ajutor de Crăciun
pentru bătrânii singuri

Cu ajutorul programului Start ONG, lansat de Kaufland România și administrat de Act for Tomorrow, Asociația Răsăritul de Argint a demarat proiectul Ajutor de Crăciun pentru bătrânii singuri și a susținut cu pachete consistente 20 de astfel de cazuri în 9 sate izolate din județul Vâlcea. Voluntarii asociației au adus, pe lângă produsele alimentare alese cu grijă, și o vorbă bună, alături de un dram de ajutor. Au desfăcut mandarine și au aranjat patul bătrânilor, au adus lemne lângă sobă, sau au curățat frigiderele goale, pline de praf, pentru a avea unde să aranjeze alimentele.

Pe masă unii bătrâni aveau doar un borcan de dulceață, sau o coajă de pâine cu lapte. Nici nu știu să trăiască altfel, însă produsele aduse de Asociația Răsăritul de Argint le vor ajunge pentru o perioadă de minim 3 luni. Singurătatea și durerile sunt mai apăsătoare decât lipsa bucatelor. Faptul că nimeni nu mai știe de existența lor, iar ei nu mai sunt în putere să facă ceva, lasă urme adânci în starea lor psihică. Deznădăjduiți și plini de lacrimi, bătrânii singuri ai României trăiesc de la o zi la alta, așteptând în durere să le treacă timpul rămas.

Ei pot fi ajutați și nici nu este nevoie de multe resurse. Asociația Răsăritul de Argint, chiar dacă nu are servicii sociale, funcționează pe găsirea și rezolvarea nevoilor, iar anul 2022 va aduce multe rezolvări la nevoile găsite în casele vârstnicilor singuri. Pe lângă ajutor constant cu produse alimentare și igienico-sanitare, voluntarii asociației și-au facut deja planul de a rezolva câteva neajunsuri majore: scări abrupte la casă, pe care bătrânii nu le mai pot folosi, asistență împotriva singuratății și îmbunătățirea vieții persoanelor care se regăsesc în imposibilitatea de a face acest lucru pentru ele.


Conținutul unui pachet cu alimente


Cumpărături pentru 20 de vârstnici nevoiași

05

20 de plase consistente de cumpărături

Proiectul Ajutor de Crăciun pentru bătrânii singuri a fost posibil prin finanțarea primită prin programul Start ONG. 

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.